• Visos kelionės

    ITAKA kainomis!

  • Puiki galimybė įsigyti

    kelionę išsimokėtinai!

  • Daugelį viešbučių aplankėme patys!
  • ITAKA Lenkijoje

    Nr. 1

Paieškos rezultatų nėra. Norite kelionės pasiūlymo? Lauksime Jūsų skambučio +370 52 444 333 arba laiško info@kelionespervarsuva.lt


Apie kryptį

Balearai (isp. Islas Baleares) - Viduržemio jūros vakaruose esantis salynas, netoli Iberijos pusiasalio, priklausantis Ispanijai. Salyną sudaro 3 salų grupės, skiriamos 40-80 km sąsiaurių. Didžiausios salyno salos: Maljorka, Menorka, Ibiza, Kabrera ir Formentera. Mėgstantiems ir jūrą, ir kalnus, būtina atostogauti šiame salyne - salų paviršius kalnuotos, o aukščiausios viršūnės siekia daugiau nei 1500 m.

Menorka yra mažiausiai apgyvendinta ir ramiausia Balearų sala. Ji garsėja savo laukine ir nepaprastai žalia gamta bei civilizacijos mažai paliestomis pakrantėmis. Nors ši sala visai šalia salyno sostinės, didžiausios salyno salos Maljorkos, peizažas visiškai kitoks – čia nėra aukštų kalnų (aukščiausia Minorkos vieta 358 m). Tačiau fantastiškų paplūdimių išsiilgę atostogautojai čia atras savo rojų - Menorka lenkia visas balearų salas paplūdimių skaičiumi - jų čia net 120, o bendras paplūdimių pakrančių ilgis - 220 km. 9 papūdimiai apdovanoti Mėlynąja vėliava.

Šiaurinė pakrantė yra uolėta, kurioje rasite daug nedidelių įlankėlių. Ši salos pusė mažiau išvystyta nei pietinė, tad su individualiu transportu ir šiek tiek darbo kojomis atrasite vienus nuostabiausių Balearų salų paplūdimių Unikali Menorkos gamta, įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą, padovanos nesuskaičiuojamai daug puikių akimirkų.

Ką aplankyti Menorkos saloje

  • Būtina aplankyti Minorkos sostinę - Mahoną. Šis miestas mena maurų didybę. Langus nuo saulės čia dengia ryškiai žalios langinės, o senos tavernos, kurias rasite šalia uosto, nukels į tuos laikus, kai salą valdė anglai. Mahonas taip pat garsėja ne vieną apdovanojimą laimėjusiais sūriais, kurie yra pagrindinė sudedamoji dalis daugelio vietinių tradicinių patiekalų.
     
  • Netoli Minorkos sostinės Mahono, La Mola vietovėje stūkso XIX amžiaus Izabelos II tvirtovė (Fortress of Isabel II). Čia po didžiulę tvirtovę ir jos teritoriją galimos ekskursijos pėstute, dviračiais, arkliais, visureigiais. Daugiau informacijos rasite čia www.fortalesalamola.com/en/home/ .
     
  • Pailsėti po dienos pramogų galite išskirtinėje vietoje – Cala en Porter paplūdimyje esančiame Sa Cova den Xoroi urve. Legenda pasakoja, kad Xoroi buvo turkų piratas, kadaise šiuose urvuose slapstęsis metų metus sudužus jo laivui. Šiandien čia veikia baras, klausantis koncerto galima mėgautis nusotabia panorama į jūrą, įsitaisius tiesiog oloje. Daugiau informacijos rasite čia www.covadenxoroi.com/index.php?lng=uk .
     
  • Tose pačiose apylinkėse, šalia sostinės Mahono, galima aplankyti archeologinę teritoriją Trepuco. Tai senovinio kaimo griuvėsiai, su išlikusiais namais, gynybinėmis sienomis, bokštais. Įėjimas nemokamas.
     
  • Važinėdami po salą šiaurinėje pakrantėje aplankykite salos apsauginį bokštą Fornells, pastatytą XIX amžiaus pradžioje, Cala Morell urvus, salos vidurinėje dalyje esantį islamiškos Minorkos palikimą – Santa Agueda pilį, vakarinėje pakrantėje – vieną žinomiausių archeologinių vietovių visose Balearų salose - 3 tūkstančių metų senumo mauzoliejų Naveta des Tudons.
     
  • Tarp Ciutadella ir Ferreries regionų yra Algendar Gorge vietovė, neabejotinai paliksianti neišdildomą įspūdį gamtos mylėtojams. Čia yra įvairiausia ekosistema visoje saloje, kurioje apstu vandens suformuotų uolų ir tarpeklių, urvų, įvairios gyvūnijos bei augalijos.
     

Ko paragauti Menorkoje?

Ši sala garsėja jūros gėrybių patiekalais. Čia mėgsta pietauti ir Ispanijos karalius. Rekomenduojame paragauti pagal ypatingą receptą gaminamo vietinio džino ir užsisakyti šviežių moliuskų tapas - tai puikiai prie džino derantis užkandis. Balearų salų virtuvė garsėja ispanų, katolonų bei vien salose gaminamais patiekalais. Nenuostabu, kad šiuose karštuose kraštuose mėgstama šalta sriuba gaspačio, dažnai vadinama skystomis salotomis.  Ši sriuba-salotos patiekiama atšaldyta, su skrebučiais. Labai mėgstama kiauliena, kepta paukštiena, vėžiagyviai bei žuvis. Itin populiarūs tapų barai. Tapa – kelių kasnelių užkandėlė prie vyno ar alaus. Prie tapos dar gali būti patiekiami nedideli duonos gabalėliai, kepti su česnakais ir sutepti tomatų tyre.

Kada geriausia vykti į Menorką?

Balearų salose atostogauti galima ne tik vasarą, tačiau ir ne sezono metu, nes oras taip pat labai malonus. Čia vyrauja karštos ir sausos vasaros, bei vėsios ir švelnios žiemos. Vasaros mėnesiais vidutinė temperatūra siekia +25 C, žiemos mėnesiais nukrenta tik iki +10 C. Vandens temperatūra sezono metu siekia +22-26 C. Saulėtų dienų skaičius taip pat džiugina – apie 280 dienų per metus.
 
Kokia valiuta naudojama Balearų salose?

Balearų salos priklauso Ispanijai, taigi čia atsiskaitoma eurais.
 
Transportas Menorkoje

Pagrindiniai autobusų terminalai yra sostinėje Mahone ir Ciutadelle mieste. Nedideliems atstumams galite rinktis taksi. Jei esante patenkinti aptarnavimo kokybe, galite palikti vairuotojui apie 10% arbatpinigių. Automobilio nuoma taip pat puikus pasirinkimas. Daugiau informacijos čia www.poppycars.com/
 
Kokiai laiko juostai priklauso Ispanija?

Laiką atvykus reikėtų atsukti viena valanda atgal.
 
Kokia yra oficiali kalba Balearų salose?

Ispanų ir katalonų.