• Visos kelionės

    ITAKA kainomis!

  • Puiki galimybė įsigyti

    kelionę išsimokėtinai!

  • Daugelį viešbučių aplankėme patys!
  • ITAKA Lenkijoje

    Nr. 1

Paieškos rezultatų nėra. Norite kelionės pasiūlymo? Lauksime Jūsų skambučio +370 52 444 333 arba laiško info@kelionespervarsuva.lt


Apie kryptį

Nuostabios įlankos su įstabaus grožio paplūdimiais apsuptais kalnų, daugybė mažų salelių. Dalamanas yra nedidelis miestelis pietvakarių Turkijoje netoli Egėjo jūros pakrantės, turintis oro uostą  aptarnaujantį užsakomuosius skrydžius. Visas pusiasalio regionas tai puiki atostogų vieta tiems, kurie ieško ramybės bei sąlyčio su gamta. Pusiasalyje yra daug gražių įlankų, kurias  galima pasiekti tik jūra. Keli kilometrai nuo miesto, ant kalvos 200 metrų aukštyje yra išlikę senovinės gyvenvietės Kalinda griuvėsiai.

Aktyvus poilsis 
 
Parasparnių sportas, raftingas kalnų upėmis, džipų safaris,  kalnų dviračių sportas, alpinizmas, iškyla jachtomis, nardymas.

Lankytinos vietos

  • Kapadokija (Kapadokya) garsėja kaip vienas iš keisčiausių kraštovaizdžių Žemėje. Šioje vietovėje pilna unikalių geologinių darinių, istorinių ir kultūrinių paminklų. Prieš milijoną metų, kai šiame regione buvo aktyvūs vulkanai, tekanti lava užliejo didelį plotą, taip suformavo plynaukštę. Vėliau vykstant erozijai  formavosi kitoks vaizdas. Klintinis tufas byrėjo, bazaltas dūlėjo – taip susiformavo įdomios stulpinės ar piramidės formos uolos.  Tai - UNESCO saugomas nacionalinis parkas, kuris paliks neišdildomą įspūdį. Čia pamatysite minkštose uolose išskaptuotas bažnyčias, vienuolynus ir koplyčias. Šių pribloškiančių kūrinių ištakos siekia net XIX a. pr. Kr.
     
  • Pamukalė (Pamukkale) tai viena iš žymiausių Turkijos vietų. Šis gamtos kūrinys, su daugybe kaskadų ir terasų, primena užšalusį krioklį. Turtingas druskų mineralinis vanduo tekėdamas kalnų šlaitais žemyn, netenka anglies dvideginio ir  apneša uolas kalkių sluoksniu. Laikui bėgant susiformavo kalkių terasos, baseinai, sienos. Kiekviena terasa turi nedidelį baseiną, kuriame vandens temperatūra apie 37 laipsnių. Pamukalės vandenyse senovėje maudydavosi graikų ir romėnų didikai, imperatoriai. Tai vienas svarbiausių Turkijos turistinių objektų, 1988 m. įtrauktas į UNESKO pasaulio paveldo sąrašą. Šalia šio gamtos stebuklo yra senovinio miesto Hierapolio, įkurto II a. pr. Kr., griuvėsiai su amfiteatru, talpinusiu 20000 žiūrovų, didžiausiu visoje Turkijoje nekropoliu, romėniškomis pirtimis, senovine pagrindine buvusio miesto gatve, bei Apolono šventykla.
     
  • Oludeniz - visai netoli Fetijos yra esanti nuostabi įlanka. Tai tikras rojus atostogoms: turtinga augmenija ir smulkus baltas smėlis natūraliu būdu yra apsaugoti nuo atviros jūros. Esanti 16 km nuo Fetijos smėlio lagūna turi vieną pačių gražiausių Turkijoje paplūdimių ir priskiriama pačioms svarbiausioms Turkijos įžymybėms.
     
  • Efesas (Efes) tai vienas gražiausių ir geriausiai išlikusių senovės miestų, kuris buvo laikomas vienu didžiausių Mažosios Azijos prekybos centrų. Čia jau 2000 m. pr Kr. gyveno žmonės bei stovėjo vienas iš septynių antikinio pasaulio stebuklų – deivės Artemidės šventykla. Vaikštinėdami siauromis miesto gatvelėmis, išvysite Celsijaus biblioteką, kuri savo pergamentinių ritinių kiekiu beveik prilygsta didžiosioms Aleksandrijos ir Pergamono bibliotekoms,  išlikusias Artemidės šventyklos kolonų dalis, antikinį teatrą, kuris talpindavo apie 25 000 žmonių, bei susipažinsite su paslaptinga, bet nuostabia šio miesto istorija.
     
  • Troja (Troy) – gausūs vietovės kasinėjimai atskleidė net keletą buvusio miesto gyvavimo etapų, kol XIII a. pr. Kr., žymiojo Trojos karo metu miestas buvo sugriautas. Iki šių dienų išlikusi gynybinė siena, kelios šventyklos, romėnų teatras, keletas namų. Legendinis Trojos karas - tai vienas iš svarbiausių įvykių senovės Graikijos mitologijoje. Karas kilo Pariui pagrobus gražiąją Spartos karaliaus Menelajo žmoną Helenę. Po 12 metų trukusios miesto apgulties,  Troja buvo užimta gudrumu. Graikai, apsimetę jog atsitraukia, pasiuntė prie Trojos vartų milžinišką arklį, dievų dovaną. Arklio viduje slėpėsi graikų kariai, kurie Trojai švenčiant pergalę, naktį įleido graikų karius į miestą ir taip miestas buvo nugalėtas. Trojos griuvėsiai yra įtraukti į Pasaulio kultūros paveldo sąrašą.
     
  • Afrodisias (Afrodisias) yra senovės miestas, esantis netoli Geyre miestelio ir siejamas su deivės Afroditės garbinimo vieta. Senovėje šis miestas buvo žinomas kaip visos Mažosios Azijos filosofijos, medicinos ir meno centras. Tarp kalvų bei žalios augmenijos ir šiandien čia galima rasti daug statulų, miesto sienų fragmentų, buvusių pirčių, gerai išsilaikiusį teatrą iš marmuro ir vieną iš didžiausių vietos atrakcijų, puikų stadioną, kuriame gali tilpti daugiau kaip 30 tūkst. žiūrovų. Jis laikomas vienu iš geriausių graikų ir romėnų pastatų pasaulyje.
     
  • Milas (Milas) -  miestas, kuriame iki mūsų dienų išliko osmanų statyti pastatai su  įspūdingai dekoruotais kaminais, bei 3 šventyklos, įskaitant Ulu Kami mečetę statytą XIV a.. Už 13 km nuo Milo, Selimiye kryptimi, randasi Dzeuso šventykla - vienas iš šešių geriausiai išlikusių Mažosios Azijos.
     

Kada geriausia skristi į Dalamaną - Fetiją?

Turistinis sezonas šiame regione prasideda balandžio viduryje ir vidutiniškai  trunka iki spalio vidurio. Pavasarį ir rudenį oras yra švelnesnis ir nepaisant retų kritulių, oras labai tinkamas įvairioms ekskursijoms. Dauguma turistų čia atvyksta nuo birželio vidurio iki rugpjūčio pabaigoje, kai oro temperatūra viršija 30 ° C, tačiau dėka jūros vėjo ir netoliese esančių pušynų nėra taip karšta. Baigiantis vasarai sustiprėja vėjas, todėl padaugėja parasparnių, bei jėgos aitvarų sporto mėgėjų. Spalio mėnesį Oludenize vyksta tarptautinis skraidymo festivalis „Air Games“.

Kokia Turkijos valiuta ir kokios yra orientacinės kainos?

Turkijos valiuta yra turkiška lyra (YTL), 1 turkiška lyra lygi 100 kurušų. Beveik visuose miestuose yra valiutų keityklos, viešbučiuose ir kai kuriose parduotuvėse pinigai pirkėjams taip pat keičiami, tačiau nepalankiu kursu. Neturėtų kilti problemų atsiskaitant ir kreditine kortele, nes daugelyje vietų ją taip pat priima. Palyginant su mūsų kainomis, čia yra brangesnis benzinas. Maistas ir kitos kasdieninio naudojimo prekės yra pigesnės nei daugelyje Europos valstybių. Dauguma daržovių ir vaisių  yra auginami Turkijoje, todėl jie visada švieži ir pigūs. Turkijoje kainos labai skiriasi palyginus kainas tarp viešbučių parduotuvių, bei kurortų parduotuvių su turgaus kainomis.

Kur ir kokius suvenyrus įsigyti Dalamane - Fetijoje?

Parduotuvės paprastai dirba nuo 9.00 - 13.00 val. ir nuo 14.00 - 19.00 val. Mažos parduotuvės kartais dirba ilgiau, tačiau griežtų darbo laiko taisyklių nėra, tačiau suvenyrus geriausia pirkti turguje, nes čia yra didesnis jų pasirinkimas, be to galima nusiderėti  mažesnę kainą. Dažnas poilsiautojas iš Turkijos parsiveža kaljaną(vandens pypkę), vario, sidabro arba aukso gaminių, rankomis austų audinių, saldumynų prieskonių ir be abejo mėlyno stiklo akį (boncuk), kuri kaip sakoma saugo nuo blogio.

Kokiai laiko juostai priklauso Turkija?

Turkija priklauso tai pačiai laiko juostai kaip ir Lietuva.

Kokiu transportu važinėti Dalamane - Fetijoje?

Nebrangus ir dažnai kursuojantis transportas Alanijoje yra maršrutiniai autobusiukai (dolmušai). Taksi(geltonos spalvos) paslaugos yra brangesnės, be to įsėdus į taksi vairuotojui reikia priminti, kad jis įjungtų taksometrą, nes dauguma taksi vairuotojų linkę sukčiauti ir padidinti kainą. Nuomotis automobilį Turkijoje gali asmuo, sulaukęs 21 m. ir turintis tarptautinį vairuotojo pažymėjimą. Išvykstant į ilgesnę kelionę, dėl savo pačių saugumo, vertėtų apie kelionės maršrutą ir sugrįžimo laiką informuoti viešbučio administraciją. Netoli Fetijos prasideda autostrada, kuri eina išilgai Egėjo  jūros pakrantės, todėl ja labai patogu pasiekti norimas aplankyti atokesnes vietas.

Kokie paplūdimiai yra Dalamane - Fetijoje?

Oludenizo laguna laikoma viena iš gražiausių Turkijoje. Čia esantis smėlio paplūdimys yra mokamas, tačiau Dalamano ir Fetijojos apylinkėse yra daug nemokamų smėlio su žvyru paplūdimių. Šie paplūdimiai yra nemokami, o skėčius bei gultus galima išsinuomoti už nedidelį mokestį. Prie aukštesnės kategorijos viešbučių paplūdimiai yra papildomai padengiami smėliu ir žymiai skiriasi  nuo tipiškų miesto paplūdimių, todėl pasirenkant viešbutį būtina pasitikslinti kokį jis turi paplūdimį.

Kokie yra muitinės apribojimai Turkijoje?

Į Turkiją galima įvežti 2 l alkoholinių gėrimų, 600 vnt. cigarečių. Draudžiama iš šalies išvežti senovinius istorinę vertę turinčius daiktus. Išvežant naujus kilimus, būtinas pirkimo čekis, senovinius daiktus - spec. muziejų valdybos išduotas sertifikatas.